Birou- Învățământ Dual

Camera de Comerţ si Industrie a Judetului Mures, în parteneriat cu Autoritatea Naţională pentru Formare Profesională Inițială în Sistem Dual din România (ANFPISDR), a găzduit, in data de 25.06.2019, Conferința ocazionată de semnarea unui Protocol de Colaborare între cele două instituții și a deschiderii Biroului Regional pentru Formare Profesională Inițială în Sistem Dual.
După semnarea Protocolului de colaborare cu Camera de Comerț și Industrie a României, acest acord, este al treilea din seria parteneriatelor în domeniul formării și certificării profesionale, pe care Autoritatea le va avea cu Camerele de Comerț și Industrie, în perspectiva deschiderii celor 8 birouri regionale, pentru a cunoaște nevoia reală a companiilor românești în ceea ce privește forța de muncă.
În cadrul evenimentului, domnul Ion Gabriel Bratu, președinte al ANFPISDR, a declarat:”Semnarea acestui protocol se înscrie în strategia Autorității Naționale de a deschide 8 Birouri Regionale, în parteneriat cu Camerele de Comerț și Industrie. Obiectivul principal este acela de a ne apropia de mediul de business, întrucât învățământul dual se organizează doar la solicitatea agenților economici. Mă bucur ca domnul Președinte Vasile Pop a insistat să deschidem acest birou în județul Mureș deoarece se observă un real interes aici.
Obiectivele imediate sunt apropierea de oamenii de afaceri, promovarea strategiei de dezvoltare, identificarea resursei umane și promovarea oportunităților pentru mediul de afaceri. Și deopotrivă pentru elevi și părinți asigurarea că a învăța o meserie și a avea la vârsta majoratului un loc de munca bine plătit este o șansă în plus. Cu toate acestea mai sunt multe elemente de îmbunătățit, de exemplu în prezent se fac 800 de ore de practică și ar trebui, pe viitor, să se ajungă la un număr de 2300 de ore de practică la agenții economici.”
Domnul Vasile Pop, Președinte al Camerei de Comerț și Industrie a Județului Mureș a subliniat că “Am insistat să se deschidă un astfel de birou la noi în județ, pentru că am sesizat ce problemă reprezintă lipsa de personal calificat și consider că la noi în județ avem agenți economici capabili să susțină acest sistem. Eu sunt un om de acțiune și vreau să văd rezultate concrete în viitorul apropiat”.
Evenimentul a avut loc la sediul CCI Mureș, din Târgu Mureș, semnarea făcându-se în prezența presei, a unora dintre cei mai importanți reprezentanți ai mediului de afaceri din Mureș Vasile POP – președinte al CCI Mures, dl. Johann Hermann- Vicepreședinte CCI Mureș și Director General Durkopp Adler SRL, membri ai Colegiului de Conducere al CCI Mureș, membri importanți ai Camerei de Comert, ai reprezentanților Învățământului Tehnic Dual în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Mureș: dna. Laura Pop – Inspector de Specialitate Învățământ Tehnic, dna. Ciulea Adela Cristina – Director Liceul Tehnologic “Ion Vlasiu”, dl. Cozma Matei Ionut – Director Liceul Economic “Transilvania”.
Reprezentanți din partea ANFPISDR: Ion Gabriel Bratu – președinte, Roxana Nitu – consilier.